Španělský velvyslanec přivezl na BIGY i místní gastronomii

Španělskou bilingvní sekci našeho gymnázia navštívil velvyslanec španělského království JE Don Pendro Calvo-Sotelo. Prvním bodem jeho programu však bylo oficiální přijetí představiteli našeho města. Poté zamířil na setkání se studenty španělštiny v kostele Svaté rodiny. Hovořil o základních reáliích Španělska a odpovídal na dotazy, například na španělskou literaturu. Celý program zakončil přednáškou na Jihočeské univerzitě.

Předmětem návštěvy však nebyla jen popularizace španělského „duchovního“ kulturního dědictví, ale i gastronomie. Španělské velvyslanectví a Asociace školních jídelen ČR totiž připravily společný projekt “Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách”. Díky němu se jeden den v jídelnách po celé republice na talířích žáků objevilo speciální španělské menu složené z tradičního rýžového pokrmu paelly, studené rajčatové polévky gaspacho a poněkud netradičního dezertu – pomeranče s olivovým olejem a medem.

Kryštof De La Cruz, foto: Tomáš Kouba

velvyslanec